Personuppgifter

Från 25 maj 2018 gäller EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR, The General Data Protection Regulation) som innebär ett stärkt skydd för enskildas personliga integritet och ställer hårdare krav på hur personuppgifter får behandlas.

Grundprinciper

Dataskyddsförordningen består i huvudsak av sju grundprinciper som gäller för all behandling av personuppgifter.

• Laglighet, skälighet och transparens
  • Ändamålsbegränsning
  • Uppgiftsminimering
  • Riktighet
  • Lagringsbegränsning
  • Integritet och sekretess
  • "Accountability" - Redovisande av efterlevnad

RF har beskrivit i vilka sammanhang de är relevanta för idrotten här.

(rf.se)

Uppförandekod

I samband med införandet av EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har Riksidrottsförbundet (RF) tagit fram en uppförandekod för idrottsrörelsen. Målet är att skapa en enhetlig behandling av personuppgifter inom idrottsrörelsen och att förenkla den specifika information som förbund och föreningar inom idrottsrörelsen måste känna till.

Behandling av personuppgifter - Uppförandekode för idrottsrörelsen

Enskildas rättigheter

De personer vars personuppgifter behandlas, de registrerade, har ett antal rättigheter enligt dataskyddsförordningen. Dessa rättigheter innebär i korthet att de registrerade ska få information om när och hur deras personuppgifter behandlas och ha kontroll över sina egna uppgifter.

Riktlinjer för att tillvarata enskildas rättigheter

(rf.se)

IF UDD - Integritetspolicy

Inom ID UDD behandlar vi personuppgifter. De används bland annat för att hålla ordning i medlemsregister, söka ekonomiska stöd eller arrangera tävlingar.

Det finns särskilda regler för hur personuppgifter ska hanteras på ett tryggt och säkert sätt. Den 25 maj 2018 ersattes personuppgiftslagen (PUL) av den nya dataskyddsförordningen (GDPR), vilket gjort att kraven förändrats något. Med anledning av dessa förändringar har vi kompletterat medlemsvillkoren med en integritetspolicy. Den beskriver mer utförligt hur och varför vi sparar dina personuppgifter samt vilka rättigheter du har. Vill du läsa mer om integritetspolicyn så hittar du den under styrande dokument för föreningen

IF UDD - Integritetspolicy

Begäran av registerutdrag

Du har rätt att få ett registerutdrag avseende föreningens behandling av dina personuppgifter. Föreningen ska vid begäran av registerutdrag förse dig med en kopia av de personuppgifter som är under behandling. För eventuella ytterligare kopior som du begär får föreningen ta ut en rimlig avgift utifrån administrativa kostnader.

IF UDD - Formulär för begäran av registerutdrag

Observera att du även kan få ett registerutdrag för behandling inom IdrottOnline via ”Min sida

Om du har frågor kring personuppgifter och dataskyddsfördningen får du gärna kontakta oss via This is a mailto link

Uppdaterad: 01 OKT 2018 10:02